MIRakul osvojio naslov prvaka za Suzuki!

MIRakul osvojio naslov prvaka za Suzuki!
MIRakul osvojio naslov prvaka za Suzuki!

Joan Mir osvojio je naslov svjetskog prvaka u MotoGP-u, te timski naslov za Suzuki na 100. obljetnicu Suzukija i to 20 godina nakog posljednjeg naslova.

Joan Mir osvojio je naslov svjetskog prvaka 2020. u MotoGP-u! Jednu utrku prije kraja prvenstva gospodin Konzistentni ili Mirakul kako ga još zovu, uspio je osigurati naslov svjetskog prvaka i to nakon punih 20 godina otkada je Suzuki imao svjetskog prvaka u kraljevskoj klasi. I ne samo to, Mir i Rins osvojili su naslov Prvaka Suzukiju u kategoriji timova, dok je Suzuki trenutno na 201 bod, isto koliko i Ducati u poretku konstruktora i sve to na legendarnu 100. obljetnicu Suzukija!

Od gotovo pa autsajdera, Suzukijev čelni dvojac Davide Brivio i Ken Kawauchi uspjeli su organizirati tim i dva super talentirana vozača dovesti do prvog i trećeg mjesta u ukupnom poretku.
Nedavno je Brivio izjavio: Suzuki se razlikuje Yamahe, tamo nismo bili ujedinjeni kao u Suzukiju. Zapravo sam bio samo Valentinov menadžer, Lorenzo je imao drugog menadžera, drugi tim, druge gume i rivalstvo se jako osjećalo. U Suzukiju smo vrlo jedinstveni i dvojica vozača znaju da se moraju poštivati. Ne želimo vrhunskog motociklista, oni su preskupi, a posebno volimo razvijati vozače u manjim razredima.
Odrastanje u Suzukiju, učenje u Suzukiju i pobjeda u Suzukiju. Rins i Mir to rade. Miru smo uvijek govorili da se jednostavno mora zabavljati i učiti, ne mora trčati s pritiskom da nešto dokaže. S druge strane, imao je puno očekivanja i zaslužio je ovo. Ni u najboljim snovima nismo očekivali ovakav razvoj sezone.
Furusawa je moj mentor, čim sam ušao u Suzuki, posjetio sam ga, on je već bio u mirovini i razgovarali smo o mojoj novoj situaciji. Rekao mi je rečenicu ′ ′ Da biste pobijedili protivnika ne morate ga kopirati, morate učiniti nešto što on ne radi, izmisliti, obnoviti. " Učinio sam to, ali u smislu upravljanja momčadi.

Joan Mir je izjavio u mješavini emocija da još uvjek nije svjestan što se dogodilo. Osvojio je dugo priželjkivani san i pridužio se ostalim moto legendama koji su osvajali prvenstva za Suzuki: Barry Sheene, Marco Luchinelli, Franco Uncini, Kevin Schwantz i Kenny Roberts Jr.
Joan Mir je ujedno i jedini osvajač MotoGp prvenstva kojij eprije toga osvojio Moto3 prvenstvo.