Kratki pregled

Suzuki Ignis

Ignis je crossover koji kombinira jednostavnu i atraktivnu vanjštinu sa svestranom funkcionalnošću. Linije njegove kompaktne i lagane karoserije su unikatne i nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Ignis potiče sva vaša osjetila, jer već svojom pojavom najavljuje početak jednog posebnog druženja.

  • Ultra kompaktni SUV

Najmanji Crossover kako ga još nazivaju, spreman je za svaki cestovni ili terenski izazov istodobno pružajući udobnost u vožnji. Pregršt tehničkih pojedinosti donijele su Ignisu Top 3 u izboru za Svjetski auto godine!

 

Nagrade

 

Najpouzdaniji auto godine
Nagrada potrošača
Nagrada Honest John
Marka godine
Pregled
  • INFO
  • DIZAJN
  • TEHNIKA
  • SIGURNOST

Dizajn

Ignis je crossover koji kombinira jednostavnu i atraktivnu vanjštinu sa svestranom funkcionalnošću. Linije njegove kompaktne i lagane karoserije su unikatne i nikoga ne ostavljaju ravnodušnima. Ignis potiče sva vaša osjetila, jer već svojom pojavom najavljuje početak jednog posebnog druženja.

Tehnika

Za veseliji početak vašeg dana krenite Ignisom prema bilo kojem od svojih odredišta. Kompaktan je, okretan i brz. Zbog svoje natprosječne preglednosti, njime je iznimno lako upravljati, bilo da se radi o uskim gradskim ulicama ili nekom zahtjevnijem putovanju, uvijek će vas dovesti na sam prag vašeg odredišta. Svaki dan proveden s Ignisom pružit će vam potrebnu, lakoću i udobnost.

Sigurnost

Ignis je krcat sustavima za aktivnu i pasivnu sigurnost. Aktivne sigurnosne funkcije poput ALLGRIP AUTO nudi vam slobodu vožnje bez obzira na promjenu podloge pod kotačima i neovisno o vremenskim uvjetima, dok zahvaljujući sustavu automatskog kočenja i upozorenja na izlazak iz voznog traka unosi bezbrižnost u svakodnevnu vožnju.

Pokreće zadovoljstvo

Ignis je u svakom trenutku spreman prevesti vaš bicikl, skije ili čamac te omogućuje da s društvom krenete na dosad neotkrivene vožnje, s prekrasnim pogledima. Prilagodite Ignis sebi bogatim izborom dodatne opreme i otvorite njime svijet novih hobija. S jakim karakterom, Ignis vam omogućuje da uz automobil vaš život bude još aktivniji.

Dodatni vanjski elementi daju vašem Ignisu snažniji, off-road izgled. Model je opremljen 16-inčnim poliranim aluminijskim naplacima, prednjom i stražnjom donjom zaštitnom pločom, širokim bočnim štitnicima i krovnim spojlerom.

Prostrani interijer

Usvajanjem platforme nove generacije smanjena je veličina motornog prostora kako bi se dobio prostrani interijer, ostavljajući dovoljno mjesta za putnike i na stražnjim sjedalima te mnoštvo praktičnih prostora za odlaganje. Ignis je opremljen dodacima i obrubima u boji na središnjim i bočnim otvorima za ventilaciju, središnjoj konzoli i ručkama na vratima.

Lijevo i desno stražnje sjedalo zasebno je uzdužno podesivo na kliznim nosačima, omogućujući podešavanje ovisno o potrebi, bilo da je potreban prostor za koljena, prtljagu, kao i sve druge situacije. Sjedala lako klize naprijed-nazad podizanjem poluge na vrhu naslona ili ispod sjedala pa u Ignisu maksimalni prtljažni prostor iznosi čak 514 L.

Izvanredan u manevru

S minimalnim polumjerom okretanja od samo 4.7 m, Ignisom je lako upravljati, kako na uskim cestama tako i na sve pretrpanijim parkiralištima. Gume s velikim promjerom i podnica visoko odignuta od tla omogućuju bezbrižnu vožnju neasfaltiranim i lošim cestama, jednako kao i kroz napadali snijeg ili preko rubnjaka uz cestu.

4-cilindrični DualJet

U novi 1.2 Dualjet motor ugrađen je jedinstveni sustav ubrizgavanja s dvije mlaznice po cilindru koji značajno unapređuje toplinsku iskoristivost povećanjem kompresijskog omjera. Pruža izvrsnu ravnotežu između potrebe za snagom i učinkovitosti kod potrošnje goriva. Zvuk motora utišan je dodatnim metodama hlađenja, kao što je vodom hlađeni EGR sustav (namijenjen recirkulaciji ispušnih plinova), dok je s druge strane omjer kompresije povećan jer je komora izgaranja kompaktnija. Na kraju je to motor koji je jednostavan za rukovanje, jer pruža idealnu ravnotežu između optimalne snage i vrhunske ekonomičnosti.

Hibridna tehnologija 48V

U nastojanjima da još više smanjimo potrošnju goriva, koristili smo Suzukijev novi blagi hibridni sustav SHVS (Smart Hybrid Vehicle by Suzuki). Sustav SHVS se sastoji od laganog, kompaktnog ISG-a (Integrated Starter Generator) koji ima funkciju elektromotora i pomaže benzinskom motoru kad je mu dodatna snaga potrebna, te lagane i visoko učinkovite litijionske baterije s izvanrednim performansama punjenja i isporuke energije. Ovo je optimalni hibridni sustav za kompaktne automobile, smišljen kako bi ponudio lakoću, jednostavnost i uštedu prostora, bez narušavanja voznih osobina odnosno čak doprinoseći boljim voznim karakteristikama.

Allgrip auto

ALLGRIP AUTO je optimalni 4WD sustav, pruža vozaču bezbrižnost u svakodnevnoj vožnji, pogotovo kada se vozi po skliskim cestama ili površinama pod snijegom. Pomoću viskozne spojke sustava pogona na četiri kotača, okretni moment se automatski raspodjeljuje prema stražnjim kotačima kada prepozna da prednji gube kontakt s cestom.

Ovjes je potpuno nanovo razvijen kako bi smanjio masu vozila, a ujedno osigurao potrebnu krutost. Osim što glatko upija udarce i neravnine s ceste, omogućuje lagano, izravno i stabilno upravljanje.

DCBS sigurnosni sustav

Sustav automatskog kočenja s dvije kamere: Dvije kamere prepoznaju vozila, pješake i linije na cesti, poput ljudskih očiju. Na temelju različitih informacija koje sustav dobije iz ovih kamera, on pomaže pri izbjegavanju ili ublažavanju sudara i oštećenja putem upozorenja vozaču ili čak i automatskog kočenja.
1. Upozorenje
2. Automatsko lagano kočenje
3. Pomoć pri kočenju
4. Automatsko kočenje

Sigurnosna signalizacija

Svjetla koja vas prate kući i dočekuju prije vožnje: Prednja svjetla nastavljaju osvjetljavati cestu 10 sekundi nakon što je vozač izašao iz automobila, pružajući vam osvjetljenje dok ne dođete do kućnog praga. Isto tako, oborena i pozicijska svjetla se pale i stoje upaljena 10 sekundi nakon što otključate Ignis daljinskim upravljačem. Ova praktična funkcija korisna je za osvjetljenje prilaza automobilu.

Upozorenje na izlazak iz voznog traka: Kada se vozilo kreće brzinom iznad 60 km/h i krene izlaziti iz voznog traka bez da vozač upotrijebi odgovarajuću signalizaciju, sustav uključuje vibriranje upravljača i svjetlosni signal na ploči s instrumentima. Time vozaču ukazuje na vjerojatno nehotično napuštanje voznog traka.

Upozorenje na krivudanje: Kada se vozilo kreće brzinom iznad 60 km/h i krivuda unutar voznog traka, sustav uključuje zvučni signal (zujalicu) i svjetlosni signal na ploči s instrumentima. Time vozača upozorava na krivudanje uzrokovano umorom ili nekim drugim razlogom.

AllGrip kontrola

Grip control (kontrola trakcije): Ova funkcija omogućuje glatko kretanje s ceste, jednako kao i s površina pokrivenih snijegom ili blatom. Sustav brzo reagira i koči na kotačima koji gube kontakt s podlogom, a ujedno raspodjeljuje isporuku snage na kotače koji imaju bolji kontakt te time ograničava gubitak okretnog momenta kod kretanja.

Hill descent control (pomoć pri vožnji nizbrdo): Na strmim padinama, kad kočenje motorom nije dovoljno, sustav automatski koči kako bi kontrolirao sigurnu brzinu. Ovaj sustav vam dodatno omogućuje nadziranje brzine spuštanja bez dodirivanja kočnice kako biste se mogli potpuno posvetiti upravljanju.

Hill hold control (pomoć pri kretanju uzbrdo): Opremljen ovim sustavom Ignis i na nizbridici privremeno ostaje na mjestu i ne kreće unatrag, sve vrijeme koje vam je potrebno za prebacivanje noge s papučice kočnice na papučicu gasa.

Vozila su raspoloživa u slijedećim bojama

Paleta boja

SPECIFIKACIJE

IGnis

Snaga

61 KW/90 KS
1,94 KW/2,64 KS
107 NM pri 2800 RPM

Potrošnja

EURO 6
5.00 L / 100 km
88 CO2 / km

Pogon

BENZIN K12D - 4 cilindra
ELEKTRO - WA05B
2WD/4WD ALLGRIP AUTO

IGnis

Tip: K12D
Broj cilindara: 4
Broj ventila: 16
Radni obujam cm3: 1,197
Provrt x hod mm: 73.0 x 71.5
Stupanj kompresije: 13.0
Najveća snaga kW (KS)/min-1: 61 (83)/6,000
Najveći okretni moment Nm/min-1: 107/2800
Ubrizgavanje goriva: Multipoint

15'' GL
16'' GL+ / GLX

Multimedija