Debi Mira za prvi 1-2 od 1982.!

Debi Mira za prvi 1-2 od 1982.!
Debi Mira za prvi 1-2 od 1982.!

Joan Mir osvojio je VN Evrope ispred Alex Rinsa za ukupno vodstvo u prvenstvu vozača, timova i konstruktora!

Joan Mir pobijedio je na velikoj nagradi Evrope u Valenciji ispred Alex Rinsa čime je ostvario dječački san da pobijedi u kraljevskoj klasi Moto GP-a. Za savršeni vikend pobrinuo se Alex jer je ovo prvi 1-2 podij još od daleke 1982. godine kada je Suzuki osvojio sva 3 mjesta (VN Njemačke: 1. Randy Mamola, 2. Virginio Ferrari, 3. Loris Reggiani). No počnimo redom...

Na stazi Ricarda Torma Rins je startao s drugog, a Mir s petog mjesta. Kao lansiran, Rins je startao odlično i uskoro pređao u vodstvo držeći sjajan tempo već od 2. kruga. Ušavši u utrku s 14 bodova prednosti u prvenstvu, Mir je također odlično startao, sa petog na četvrto, a zatim mu je samo 4 kruga trebalo da dođe do drugog mjesta. Fabio Quartararo, drugi u ukupnom poretku prvenstva je u prvom krugu proklizao i nakon pada završio na 14. mjestu.

Rins je u 17. krugu je pred zavojem 11 promašio brzinu i Mir ne oklijeva već grabi priliku i postavlja ludi tempo sve do kraja utrke. Rins je do kraja utrke zadržao Pol Espargara iza sebe za treće postolje u tri utrke i treće mjesto u ukupnom poretku. Mir je debitantskom pobjedom povećao prednost na 37 bodova u ukupnom poretku samo 2 utrke prije kraja prvenstva i sada je to sedmo postolje u devet utrka.

Ken Kawauchi - tehnički direktor i Davide Brivio - voditelj tima ostvarili su dugo sanjanih 1-2. Podsjetimo, Suzuki na svoju 100-tu obljetnicu prolazi pravu renesansu i smatra se trenutno najboljim ''paketom'' na gridu i istodobno raspolažući sa najmanjim budžetom od top momčadi. Trenutni rezultat, vode u ukupnom poretku vozača, timskom i konstruktorskom poretku, rezultat je petogodišnjeg projekta na čelu sa spomenutim dvojcem i velikim brojem ljudstva.

I za kraj, kada su ga upitali je li osjećao veliki pritisak Mir je rekao: "Pravi pritisak je kad svakodnevno pokušavaš staviti hranu na stol", stavivši u perspektivu da borba za svjetsko prvenstvo nije ništa u usporedbi s svakodnevnim borbama ljudi.