BEV Elektrifikacija i car sharing 2023

BEV Elektrifikacija i car sharing 2023
BEV Elektrifikacija i car sharing 2023

Suzuki Motor Corporation, Daihatsu Motor Co., Ltd., Toyota Motor Corporation i Commercial Japan Partnership Technologies Corporation (CJPT) najavili su kako će u 2023. godini značajnije ulagati u elektrifikaciju BEV vozila s ciljem ''ugljične neutralnosti''.

Vozila iz B segmenta čine prema nekim procjnama 60% ukupne količine komercijalnih vozila. Stoga smanjenje emisije štetnih plinova u tom segmentu predstavlja potencijalno važni korak za ugljičnu neutralnost.

Izazovi koji se na tom putu nalaze su svakako viša cijena samih vozila i ulaganje u infrastrukturu punjača i električne mreže koja podupire taj sustav. Upravo zbog toga, ove četiri kompanije planiraju iskoristiti zasebna dugogodišnja iskustva kako bi zajedno razvili učinkovit proizvod.

Pored ovog važno je spomenuti kako su Toyota i Suzuki već započeli razvoj novog SUV vozila pogonjenog MHEV i PHEV pogonima. Suzuki najavljuje kako će svoj prvi EV (B-SUV) predstaviti 2024./2025. godine, a zatim nakon toga i modele iz ostalih segemenata.

Paralelno s razvojem EV-a Suzuki je razvio sveobuhvatnu Suzuki Connect platformu, o kojoj ćemo uskoro detaljnije na našim stranicama. Suzuki Connect je dio tzv. connectivity-a koja će omogućiti Vama kao korisnicima mnoštvo korisnih informacija o vozilu i njegovom održavanju. Još više funkcija pružat će nama kao distributerima i serviserima u vidu organizacije rada, povećanja sigurnosti, praćenja servisnih intervala i kampanja, te ažuriranja softvera na vozilima.

Nastavno na Suzuki connect, zanimljiva je i najnovija suradnja sa nigerijskom kompanijom Moove Africa B.V. koja će omogućiti širenje tzv. car sharing modela korištenja vozila i u Evropi nakon što je ovaj model poslovanja uspješno zaživio u Afričkim zemljama. Suzuki je do sada isporučio preko 4.000 Suzuki vozila u Africi, a planira se daljnje širenje ovom najnovijom suradnjom koja se širi na evropsko tlo.

Pretpostavlja se da će u budućnosti potreba za dijeljenjem vozila biti sve veća, naročito u dostavnim i distribucijskim djelatnostima, uz istodobno pomanjkanje radne snage. Car sharing je tako vjerojatno razuman način korištenja resursa za čišći planet.
https://www.moove.io/