Sho, Sho, Kei, Tan, Bi

Sho, Sho, Kei, Tan, Bi
Sho, Sho, Kei, Tan, Bi

Sho, Sho, Kei, Tan, Bi - u prijevodu manje (veličinom), manje (količinom), lakše, kraće, urednije - Suzuki nastavlja kreirati i proizvoditi uz svakodnevne inovacije usmjerene na očuvanje okoliša u svojem srednjeročnom menadžment planu.

Nedavno je Suzuki objavio podatke o recikliranim sirovinama u Japanu za 2021. godinu:
1. ASR - prikupljeno je 59.489 tona ASR-a od 429.976 jedinica izrabljenih vozila uz stopu recikliranja od 94,6%, što je više od zakonske ciljane stope od 70%.
2. zračni jastuci - Iz 370.660 jedinica izrabljenih vozila prikupljeno je 1.675.898 jedinica zračnih jastuka uz stopu recikliranja od 95,1%, prelazeći zakonsku ciljanu stopu od 85%
3. Fluorokarboni - 78.205 kg fluoro-ugljikovodika prikupljeno je iz 391.281 jedinica izrabljenih vozila

Impresivne brojke iz zemlje izlazećeg sunca služe nam kao primjer kako upravljati sirovinama i nadamo se kako će i kod nas reciklaža sirovina postati dio kulture društva, a i tržišne ekonomije obzirom da je Suzuki prihodovao 4.130 milijuna Yena uz rashod prilikom reciklaže tih materijala od 3.850 milijuna Yena čime su osigurali profit od 280 milijuna Yena.

Povrh svega, Suzuki je doznačio 180 milijuna Yena iz gore navedenog neto viška Japanskoj zakladi za napredno recikliranje automobila. Dodatnih 90 milijuna Yena uloženo je u tvrtku koja je razvila tehnologiju recikliranja i ponovne upotrebe malih litij-ionskih baterija prikupljenih iz ELV-a (End-Of-Life Vehicles). Te reciklirane i oporabljene baterije se koriste za uličnu rasvjetu na solarnu energiju.

Tehnologija prikupljanja električne energije iz OIE i skladištenje te energije trenutno je velik izazov za optimiziranje opskrbe mreže električnih vozila. Suzuki u tom smjeru ulaže značajna sredstva u suradnji s PowerX Inc., tvrtkom koja je specijalizirala upravo sustave za skladištenje električne energije.

U proizvodnom sektoru Suzuki je nedavno primio Japan Star, nagradu najvišeg ranga Ministarstva gospodarstva, trgovine i industrije za inovacije u poboljšanju materijala za učvršćivanje izvezenih sjedala na način da su ti materijali sada potpuno načinjeni od kartona.

Ovo pakiranje je zajednički razvijeno s Oji Container Co., Ltd. te je pričvrsni materijala od kartona zamijenio dosadađnji od čelika, pridonoseći smanjenju težine i ugljične neutralnosti. Novi kavezi za transport sjedala za vozila su poboljšani u sljedećim segmentima:
- 33% veći kapacitet (transport 8 umjesto dosadašnjih 6 sjedala)
- 83% skraćeno vrijeme potrebno za fiksiranje kaveza
- 15% skraćeno vrijeme potrebno za fiksiranje sjedala
- 77% smanjena težina kaveza
- 46% ušteda na cijeni materijala (30 milijuna Yena godišnje)

Sho, Sho, Kei, Tan, Bi tako postaje tranzitni put kojim nas Suzuki vodi ka modernoj eko-tehnologiji.