Ispis
PDF

Suzuki razvija svoj prvi diesel agregat

Autor Administrator.

Suzuki razvija svoj prvi diesel agregat

Suzuki je konačno odlučio preuzeti stvari u svoje ruke i razviti novi dizelski agregat kojim će se moći opremiti čitav niz vozila. Do sada se japanski proizvođač za proizvodnju agregata oslanjao na talijanski Fiat.

Prvi Suzukijev mali turbo dizelski motor bit će 2-cilindrična jedinica od 800cc, a pogonit će razna vozila, počevši od malih kamioneta, preko hatcheva i limuzina pa sve do kompaktnih SUV-ova. Svi će modeli imati male dimenzije, a neki bi mogli imati i elektromotore uz koje bi spomenuti agregat služio za produženje dometa.

Ukoliko sve pođe po planu, moglo bi uslijediti lansiranje većih 1.2, 1.4 i 1.5-litrenog dizelaša koji bi nastao kombinacijom dvije jedinice od 800cc, samo što bi se zapremnina ograničila na spomenutih 1.5 litara zbog poreznih olakšica koje se u Indiji, zemlji kojoj bi motor bio prvenstveno namijenjen, primjenjuju na takve agregate. 800 kubični dizel planira se ugrađivati i u Celerio, automobil koji očekujemo u Hrvatskoj krajem 2015. Zanimljivo, Celerio je već i najavljen kao najiščekivaniji auto na Azijskom kontinentu u 2015., dok je novi dizelski agregat već dobio epitet mogućeg najštedljivijeg Indijskog agregata.